Tuesday, January 03, 2006

Jos wist van niets


... althans dat zei hij toch tegen Da Vinci toen die in 1495 de vraag stelde: "zeg Jos, dat laatste avondmaal, wat is daar nu eigenlijk echt gebeurd en wie was daar nu bij?"

"Ik weet van niets" zei Jos...

Kijk, 't zit zo; Jos en Jezus waren niet meteen de beste maten... In het oude Jeruzalem schreef Jos voor 't profeetje... Een magazine dat iedere week op zoek ging naar de moderne profeet, diens gedachtengoed en op welke manier hij/zij het liefst zou willen herinnert worden. Jos schreef iedere week zijn vaste column in de categorie "mogelijke eendagsvlieg" want in die tijd had je evenveel profeten als dat er zandkorreltjes waren in Judea en 't profeetje beschouwde zichzelf dan ook als een soort van handboek voor mensen die op zoek waren naar een nieuwe Godsdienst of die er zelf een wouden opstarten. Het is trouwens in die periode dat Konining Fabiola haar kapsel in een permanenken heeft laten zetten omdat er een kortingsbon bij 't profeetje zat.

Hoe dan ook, Jos had in zijn column geschreven dat Jezus wel goede ideeën had maar dat het hem onwaarschijnlijk leek dat hij de zoon was van "De Heilige Vader". Jezus sleurde voortdurend een koor van 40 vrouwen met zich mee zodat iedere keer dat hij ergens een kamer binnenkwam ("verscheen") het koor het welbekende "Whaaaaa...." geluid zong (the apparation song). Later werd dat koor bijgestaan door zijn biologische vader Jozef, die een voortreffelijk orgelspeler was. Nu, dat was er net iets te veel aan voor Jos.

Jezus stelde hem dus voor om ne keer langs te komen voor nen diner met zijn volgelingen om hem te tonen dat hij wel degelijk de nieuwe messias was en dat hij zou sterven voor onze zonden en zovoort en zoverder. Moest hij nu net die avond kiezen... "off all the places, times, eras, histories I could have been" dacht Jos bij zichzelf. Moet ik nu net hier zijn op het moment dat Jezus verkondigt dat een van ons hem zal verraden.

"Ik weet van niets" zei Jos tegen Jezus... een uitspraak die trouwens door zijn grootste fan en beste look-a-like Willy Claes handig werd overgenomen. "Ik ben van de pers, weet ik veel wat er hier aan de hand is" ... Dus om Da Vinci tevreden te stellen vertelde Jos het verhaal dat wij allen kennen en Leonardo heeft er zijn kunstwerk op gebaseerd.

Eenmaal het werk af was, kreeg Jos het als eerste te zien maar hij realisserde zich al snel dat de dood van (wat nu blijkt) een van de grootste profeten ooit misschien wel in zijn schoenen kon geschoven worden. Uiteraard weten we allemaal wel dat Jos nooit zoiets zou doen, maar Jos voelde de Middeleeuwen aankomen en dus ook de glorie van de katholiek kerk die niets liever deed dan ongelovigen afslachten. Want zoals ik al zei: Jos kan dingen voelen aankomen zoals een goed uit de kluiten gewassen kater dingen kan voelen aankomen wanneer hij zichzelf in een situatie bevind waar hij, liggend op een inox operatietafel, een man ziet met een witte doktersjas, scalpel, verdovingsspuitje en iets dat er verdacht veel als een notenkraker uitziet en met een grote grijns die zegt "tja, Felix, liever gij dan ik zenne" Zo goed kan Jos dingen voelen aankomen.

Daarom heeft Jos wijselijk beslist om Da Vinci aan te sporen het werk zonder hem te maken en het origineel te verbergen... Tot vandaag is het geheim goed bewaard gebleven, maar zoals het ooit bij Tom Cruise het geval zal zijn, alles komt ooit uit de kast.

tot de volgende

UPDATE: "Ook Axa weet van niets"

Nieuwe actie Axa-bank

Als je er een rekening opent krijg je je leeftijd in euro. Kheb het regelement nagekeken en geen uitzonderingen voor Jos Ghysen... Jos, tis het moment zou ik zo zeggen.

1 comment:

Anonymous said...

Zeer interessant, nog een geluk dat de originele Mona Lisa nooit gevonden is.
Daar wist hij ook van niets;)