Sunday, January 25, 2009

Ghyssa de Perzische halfgod



























Zoals historici het erover eens waren tot voor kort: De mythische oorsprong van Babylon ligt bij een opdracht van de godin Nanna aan de koning van Ur om deze stad te bouwen. Volgens een latere mythe bouwde de god Marduk hem.

De stad was gevestigd op beide oevers van de rivier de Eufraat, ongeveer 300 kilometer stroomopwaarts van haar samenloop met de Tigris. In het 4e millennium v.Chr. was het een aanzienlijk dorp op de oostelijke oever, waar in het 2e millennium v.Chr. de Amurru hun hoofdstad van maakten nadat zij zich in Mesopotamiƫ kwamen vestigen.
(bron: wikipedia)

Een recente Amerikaanse studie tracht echter te bewijzen dat er buiten Nanna en Ur nog een derde "god" of "boodschapper/raadsman" (over zijn exacte functie is men het nog niet eens) aanwezig moet geweest zijn.

Nanna sprak met een der populairste figuren uit de streek en vertelde hem zijn verhalenkring te vestigen op een standplaats, opdat hij des te beter mensen kon inlichten over allerhande weetjes die destijds van primordiaal belang waren. Het betreft de figuur Ghyssa.

Ghyssa had het echter te druk met zijn zenuwslopende werk (het zoeken van de belangrijke zaken des levens), waardoor hij voor bouwen en regeren zelf geen tijd meer over had. Hij vroeg dan maar aan een vriend van hem die ook in de business zat (een raadsman die het volk inlichtte over de natuurlijke kringloop, vrij vertaald: de bioloog en weerman van toen) of hij die taak op zich wou nemen). Ur, ofwel afkorting van Urmanpina, werd de uitverkorene die Babylon ging bouwen en regeren. Volgens de studie zou Urmanpina net als Ghyssa een semi-goddelijk bestaan leidden, maar overleed die dan toch enkele jaren geleden.

Of we hier een link mogen leggen tussen Ur en Armand Pien is me niet meteen duidelijk, maar ach, af en toe eens gissen mag ook wel he!

Tekst: Supersonic Gruute Mwoile

Foto: Sarjarunkkaaja

Afbeelding van de godin inanna met semi god Ghyssa.
Het is duidelijk dat de babyloniƫrs in een klasse systeem geloofden waar goden hoger staan dan half goden. Ghysen zou vele jaren later zijn wroeging proberen te halen door Zondag Josdag ook op de Irakeese televisie te krijgen. Dit plan werd echter gedwarsboomd door de Amerikanen. De invasie was zgz. omwille van WMD's maar weten ondertussen wel beter.

1 comment:

Anonymous said...

Bedankt voor de interessante informatie